Nuha

GRC BETON

GRC Ölçüm Metodları Nelerdir?

Haz , 11
GRC Ölçüm Metodları Nelerdir?

GRC Ölçüm Metodları

GRC (Glassfibre Rein Forced Concrete) türkçe anlamıyla ‘Cam Elyaf Takviyeli Beton’ demektir. Çoğunlukla yapıların dış cephe kaplamalarında tercih edilmektedir. Bu kadar yoğun ilgi görmesi, sağladığı avantajlarla ilişkilendirilmektedir. Tercih edilme nedenlerinden en önemlisi hafif ve sağlam bir yapıya sahip olmasıdır. Bununla birlikte sayılabilecek onlarca avantajı söz konusudur. Bu yapı elemanlarının ölçümü yapıldığı esnada üç farklı teknik uygulanmaktadır.

Bu teknikleri sıralayacak olursak;

  •  Kalıp Gören Yüzey
  • Hava Gören Yüzey
  • Metretül Ölçüm Esası

adında 3 temel kısımdan oluşmaktadır.

grc
https://www.nuhabetonprekast.com/projects/halikarnas-clup-bodrum/

GRC Ölçüm Metodu : Kalıp Gören Yüzey

En fazla ilgi gören bu ölçüm metodu, ister montajı sağlanacak olan GRC dış cephe malzemelerini mekanik ölçüm metodlarıyla ölçerek ister üretim çizimleriyle ortaya çıkarılabilmektedir. Bu ölçüm tekniğinde bütün yüzeyler üretim metrajının içine dahil edilmektedir. O nedenle prekast elemanlarının yüzeyinde yer alan bütün alanlar hesaplanmaktadır. GRC dış cephe kaplama malzemelerinin yüzey bölümleri ölçüldüğü için enterpolasyon gereği duyulmamaktadır. Enterpolasyon, kesit değişikliğinde fiyatında değişmesidir. Metretül ile ifade edilmekte olan birimlerde kullanılmaktadır ve kalıp gören yüzey metodunda daha kapsamlı olarak görülmektedir. Yüzey ölçümü yapılırken prekast malzemelerinin, farklı bir malzemeyle kaplanmadan öncesinde kalıp gören yüzeylerinin bütünsel halidir. Boşluklar bu ölçüm metodunu kapsamamaktadır.

grc
https://www.nuhabetonprekast.com/wp-content/uploads/2020/11/IMG-20200912-WA0010.jpg

GRC Ölçüm Metodu : Hava Gören Yüzey

GRC ölçüm metodları arasından 2. sırada yer alan Hava Gören Yüzey tekniğinde, prekast elemanlarının montajı sağlandıktan sonra hava koşulları ile buluşan yüzeylerinin ölçüme dahil edilmesi temel alınmaktadır. Bu teknikte GRC malzemelerinin birbirleri ile bağdaşan kısımları hesap edilmemektedir. Bu şekilde ortaya çıkan üretim metrajı metrekarenin daha az çıkmasına sebep olmaktadır. Proje teklif aşamasında ön plana alınması ve proje detaylarının belirlenmesi ile prekast firmaları tarafından asgari düzeyde tercih edilen bir tekniktir. Genel olarak boya işlemlerinde hakediş hesaplaması yaparken baz alınan bir prekast ölçüm metodu olarak bilinmektedir.

Prekast Ölçüm Metodu : Metretül Ölçüm Esası

Bu ölçüm tekniğinde; metretül, lineer metre olarak türkçe karşılığını bulabilmektedir. 1 metreden daha az olan ölçümlemelerde, metretül hesabı ile ölçüm yapılması gerekmektedir. Fakat günümüzde bu kısmı dikkate alan çok az sayıda firma bulunmaktadır. Metrekül olarak yapılan sözleşmelerde dikkate alınması gereken nokta, metretül ile anlaşması yapılan GRC elemanlarının yanında kesit açılımının yazılması gerektiğidir. Bunun yapılmaması sonucunda ne yazık ki enterpolasyon uygulanamamaktadır.

 

Post a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Add your own review

Rating

    Hemen Teklif Alın

    Tıkla Ara Bilgi Al